„Statul de drept și încrederea publicului – imperativele stabilității sociale”: lecție publică susținută de Președintele Curții din New Brunswick, Canada, Маrс Richard

18. 03. 2024

Vineri, 15 martie 2024, la Institutul Național al Justiției s-au aflat în vizită experți în domeniul comunicării și eticii judiciare din cadrul sistemului judecătoresc al Canadei. Din delegație au făcut parte Președintele Curții din New Brunswick, Маrс Richard, Președintele Curții Federale а Canadei, Раul Crampton, judecătoarea Curții de Apel din Quebec, Julie Dutil, directoarea рe comunicare а Biroului Executiv din Noua Scoție, Jennifer Stairs, analista senior de Programe, Directoratul de Programe Internaționale (Agenția pentru Relații Judiciare), Nataliya Horodetsky, care au fost însoțiți de membrul Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun.

Cu această ocazie, Președintele Curții din New Brunswick, Маrс Richard, a susținut o lecție publică pentru audienții Institutului Național al Justiției, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, cu genericul „Statul de drept și încrederea publicului – imperativele stabilității sociale”.

În timpul evenimentului au fost abordate teme de actualitate privind statul de drept, încrederea cetățenilor în sistemul de justiție, sporirea gradului de responsabilizare a actorilor din sectorul justiției. Participanții au avut oportunitatea să dezbată aspecte legate de etica profesională, transparența și schimbarea percepției populației referitor la independența sistemului judiciar. De asemenea, au fost puse în discuții subiecte privind limitele libertății de expresie și obligația abținerii, cum să-și păstreze demnitatea viitorii judecători și procurori într-o societate care nu are încredere în integritatea sistemului judiciar, necesitatea dezvoltării unei culturi juridice pentru cetățeni etc.

Lecția publică a fost precedată de o întrevedere între delegații din Canada și reprezentanții Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, Directoare interimară, Olga Marandici, șefă a Secției relații internaționale, și Cezara Elena Polisca, șefă a Secției didactico-metodice și formare formatori. În cadrul întâlnirii, a fost prezentată, în linii generale, misiunea și activitatea Institutului în ceea ce privește formarea profesioniștilor din sectorul juridic și abordările de instruire a viitorilor judecători și procurori, precum și al judecătorilor și procurorilor în funcții. Totodată, au fost discutate chestiuni relevante privind reforma sectorului justiției, procesul de integrare europeană a Republicii Moldova și schimbul de experiență și bune practici între cele două țări.

Vizita experților canadieni la Chișinău a avut loc grație Proiectului de Asistență Tehnică (TAP) Moldova – Canada, cu suportul Agenției  pentru Relații Judiciare (FJA) de pe lângă Departamentul de Justiție din Canada.