Ambasadorul României în Republica Moldova, în vizită la INJ

23. 05. 2023

Institutul Național al Justiției a fost vizitat, luni, 22 mai 2023, de E. S. Cristian-Leon Țurcanu, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova pentru a ține o lecție publică în fața audienților INJ. Înainte de începerea evenimentului, Excelența Sa a avut o întrevedere cu Directoarea interimară a INJ, Ecaterina Popa.

În cursul discuțiilor a fost subliniată relația de cooperare a Institutului Național al Justiției din Republica Moldova cu Institutul Național al Magistraturii (INM) și Școala de Grefieri din România, care joacă un rol crucial în asigurarea unei formări solide a profesioniștilor din sistemul de drept, capabili să aplice, în mod corespunzător, principiile și valorile europene în actul de justiție.

De asemenea, a fost reiterată gratitudinea pentru realizarea proiectului „Consolidarea sistemului de justiție prin organizarea unor misiuni de transfer de expertiză adresate judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova”, implementat de INM și INJ, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe din România. Direcțiile de cooperare ale proiectului s-au referit la implicarea formatorilor, judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova în activitățile de dezvoltare profesională organizate de INM, vizite de studiu la instituțiile din cadrul sistemului judiciar român, precum și invitarea în calitate de experți a formatorilor INM la instruirile destinate magistraților moldoveni. Această colaborare va continua și în 2023 cu un șir de activități care vor consolida capacitățile profesionale ale beneficiarilor INJ.

La fel, a fost discutată oportunitatea oferirii de către Excelența Sa a unui interviu Revistei Institutului Național al Justiției.

La întrevedere au mai participat Radu Gruia, șef al Secției Politice din cadrul Ambasadei României în Republica Moldova, iar din partea INJ: Olga Marandici, șefa Secției relații internaționale, și Gheorghe Budeanu, formator INJ, responsabil de procesul editorial al Revistei INJ.