Beneficiarii Institutului Național al Justiției din Republica Moldova, în stagii la tribunalele și parchetele din România

23. 11. 2023

În lunile septembrie și octombrie 2023, beneficiarii Institutului Național al Justiției s-au aflat în stagii de formare profesională la tribunalele și parchetele din România. Programele de inițiere au durat câte trei zile, fiind o parte importantă în procesul de dobândire a noilor cunoștințe, de împărtășire a experiențelor și dezvoltare a competențelor profesionale.

În perioada dată au avut loc șapte stagii de practică. 18 audienți și absolvenți INJ, candidați la funcțiile de judecător și de procuror, și 10 judecători și procurori în funcție au fost repartizați la Judecătoria Suceava, Curtea de Apel Iași, instanțele din circumscripția Tribunalului București, Curtea de Apel București, Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, unități de parchet din raza Parchetului de pe lângă Tribunalul București și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București.

Pentru a cunoaște particularitățile sistemului judiciar român și a prelua cele mai bune practici în materie, beneficiarii Institutului au avut întrevederi cu omologii săi, s-au familiarizat cu activitatea magistraților români, au asistat la mai multe ședințe de judecată cu aspecte de procedură în examinarea cauzelor civile, penale, de contencios administrativ, de insolvență etc.

Menționăm că stagiile de formare profesională au avut loc grație proiectului „Consolidarea capacității instituționale a Institutului Național al Justiției din Republica Moldova” implementat de Institutul Național al Magistraturii din România în cooperare cu Institutul Național al Justiției din Republica Moldova, cu sprijinul Agenției de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe din România. Direcțiile de cooperare ale proiectului se referă la trei componente: dezvoltarea capacităților beneficiarilor INJ prin activități de formare continuă organizate de INM; efectuarea unor stagii de practică pentru audienții INJ și a unor stagii specializate pentru judecătorii și procurorii în funcție la instituțiile omoloage; asistența privind consolidarea capacității Centrului de Informații Juridice, în cadrul unei vizite de studiu a angajaților INJ.