Concursul privind procedura contradictorie, la cea de-a treia ediție

04. 05. 2018

Cea de-a treia ediție a Concursului privind procedura contradictorie, organizat de Institutul Leavitt pentru Dezvoltare Internațională din Statele Unite ale Americii și destinat audienților Institutului Național al Justiției, s-a finalizat cu succes.

Finala competiției, la care au fost prezenți procurori, formatori și parteneri de dezvoltare ai INJ, a avut loc joi, 3 mai, în incinta Institutului Național al Justiției. Candidații la funcții de judecător și de procuror au avut ocazia să aplice cunoștințe și abilități necesare pentru o prestație la nivel înalt într-o sală de judecată, să-și dezvolte capacitățile de a formula gândurile în mod convingător și să acționeze conform normelor deontologice.

În etapa finală, două echipe au participat la un proces de judecată improvizat în fața curții de jurați, demonstrându-și competențele oratorice în discursurile introductive și pledoariile finale, precum și la realizarea interogatoriilor directe sau încrucisate ale martorilor.

Partea apărării constituită din Cristina Novac și Dmitrii Achimenco, candidați la funcții de procuror, a obținut victorie în fața echipei acuzării, formată din Alexandra Smolnițchi și Nicolae Negru, candidați la funcții de judecător.

Atât învingătorilor, cât și celorlalți participanți la concurs li se oferă șansa să aplice pentru un stagiu de trei săptămâni în SUA și Canada, unde vor avea ocazia să se familiarizeze cu sistemul de drept american.