Experiența României în scrierea și argumentarea juridică: lecție publică susținută de Gabriela Scutea, Înalt Consilier UE pentru justiție și procuratură

22. 03. 2024

„Scrierea și argumentarea juridică: prezentare de profil” a fost genericul lecției publice susținute de Înaltul Consilier UE pentru justiție și procuratură de la Ministerul Justiției, ex- Procuror General al României, Gabriela Scutea. Evenimentul a avut loc joi, 21 martie 2024, în incinta Institutului Național al Justiției, la care au participat audienții INJ care urmează cursul de formare inițială pentru anii 2023-2025.

În deschidere, Adrian Cerbu, Director interimar al INJ, judecător detașat, și-a exprimat convingerea privind importanța tematicii puse în discuție: „Noi, judecătorii și procurorii vorbim prin hotărârile și ordonanțele noastre, prin urmare acestea trebuie să fie scrise pe înțelesul cetățeanului. Claritatea raționamentului juridic la redactarea actelor de judecată este esențială pentru sporirea încrederii publice în sistemul judiciar”.

Pe parcursul lecției publice, Gabriela Scutea s-a referit la experiența sa în calitate de procuror și la provocările din activitatea sa profesională, fiind abordate aspecte relevante privind scrierea și argumentarea juridică cu accent principal pe practica judiciară din România. Astfel, a fost menționată necesitatea aplicării consecvente a standardelor de calitate pentru activitatea procurorilor și a consolidării capacității de analiză și sinteză și la raportarea consecventă la valorile statului de drept. De asemenea, au fost făcute referiri practice ale unor acte procedurale relevante.