Explorarea și împărtășirea experiențelor în domeniul scrierii și argumentării juridice, în cadrul vizitei de studiu în SUA a reprezentanților INJ

06. 09. 2023

Reprezentanții Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, Directoare interimară, și Cezara-Elena Polisca, șefa Secției didactico-metodică și formare formatori, au efectuat o vizită de studiu în Statele Unite ale Americii. Delegația a inclus și profesori responsabili de predarea cursului de scriere și argumentare juridică la facultățile de drept din Republica Moldova. Vizita a fost parte a programului „Consolidarea cercetării, scrierii și argumentării juridice în Moldova”, implementat de National Center for State Courts (NCSC) în colaborare cu Universitatea Willliam&Mary din Williamsburg, fiind facilitată de Biroul justiție penală și aplicarea legii (INL) al Departamentului de Stat al SUA.

În cadrul vizitei de studiu, au fost desfășurate numeroase activități care au avut ca scop dezvoltarea abilităților de scriere juridică în procesul de pregătire a viitorilor reprezentanți ai sectorului justiției, precum și înțelegerea modului în care universitățile din SUA abordează această disciplină esențială în formarea tinerilor pentru cariere juridice. Astfel, au fost oferite exemple de exerciții și strategii utilizate în instruirea viitorilor profesioniști în domeniu, delegații fiind implicați în sesiuni interactive, cum ar fi simularea lecțiilor de scriere juridică sau familiarizarea cu Programul William&Mary’s Moot Court, în vederea perfecționării competențelor de argumentare și prezentare a expunerilor de poziție.

De asemenea, în cadrul unei mese rotunde, Ecaterina Popa a abordat subiecte ce țin de admiterea, procesul de formare inițială și absolvirea INJ, oferind o perspectivă cuprinzătoare asupra funcționării și obiectivelor Institutului Național al Justiției din Republica Moldova.

Vizita de studiu s-a desfășurat în perioada 26 august-4 septembrie 2023 și a permis schimbul de cunoștințe și de abordări eficiente în predarea scrierii juridice și persuasive pentru îmbunătățirea calității pregătirii viitorilor profesioniști din domeniul de drept din țara noastră.