Instruirea judecătorilor în perspectiva alegerilor locale

29. 04. 2011

În perspectiva alegerilor electorale locale, instruirea formatorilor şi continuă a judecătorilor în acest domeniu este prerogativa Institutului Naţional al Justiţiei, luîndu-se în consideraţie aportul considerabil al instanţelor de judecată în vederea examinării şi soluţionării litigiilor electorale, confirmării legalităţii alegerilor electorale drept unul dintre mijloacele principale de asigurare a drepturilor exclusiv politice de a alege şi de a fi ales.  Examinarea litigiilor electorale este o parte indispensabilă a procesului electoral, iar orice instruire în acest domeniu constituie o posibilitate de a pătrunde cît mai adînc în cadrul legal ce ţine de soluţionarea acestor categorii de litigii.

Fiind un ansamblu de norme juridice care reglementează procedura formulării şi soluţionării cererilor prin care se contestă încălcarea reglementărilor referitoare la organizarea şi desfăşurarea alegerilor, instituţia contenciosului electoral îşi rezervă rolul unui mecanism juridic de efectuare a controlului în cadrul procesului electoral, fiind garanţia asigurării unor alegeri libere, democratice şi corecte.

În acest context, propunerea Fundaţiei Est-Europene de instruire a judecătorilor în acest domeniu a fost acceptată pe deplin de INJ. Cu un generic în ritmul vieţii cotidiene „Contenciosul electoral:aspecte teoretice şi practice”, seminarul de formare a formatorilor INJ a dat startul instruirii. Evenimentul şi-a desfăşurat lucrările în luna martie curent, fiind organizat de INJ în colaborare cu Fundaţia-Est Europeană, Comisia Electorală Centrală şi Fundaţia Internaţională pentru Sistemele Electorale, cu participarea judecătorilor din curţile de apel şi Curtea Supremă de Justiţie, precedat de 5 seminare zonale în vederea instruirii judecătorilor.
În cadrul seminarelor de formare a formatorilor, Anastasia Pascari, Director executiv al INJ, domnul Steven Gray, Director pe Ţară, IFES, Iurie Ciocan, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Sorin Mereacre, Preşedintele Fundaţiei Est-Europene, Iulia Sîrcu, judecător la Curtea Supremă de Justiţie, şi Ion Creangă, profesor universitar în domeniul dreptului administrativ au abordat tematici ce ţin de soluţionarea litigiilor de către organele electorale, procedura de examinare a acestora în instanţele de judecată, răspunderea contravenţională pentru încălcarea legislaţiei electorale, precum şi necesitatea şi perspectivele perfecţionării legislaţiei privind contenciosul electoral. Alţi formatori naţionali precum Svetlana Novac şi Tamara Chişca-Doneva, judecători la Curtea Supremă de Justiţie, Mihail Antonov şi Aurelia Parpalac, judecători la Curtea de Apel Bender/Căuşeni, Elena Lazareva, judecător la Curtea de Apel Comrat, Domnica Manole, judecător la Curtea de Apel Chişinău, Eduard Ababii şi Tatiana Duca, judecători la Curtea de Apel Bălţi, Ion Dănilă şi Galina Varvin, judecători la Curtea de Apel Cahul, Corneliu Gurin, expert juridic ADEPT, au pus în discuţie tematici abordate în cadrul acestui seminar de către au abordat aceleaşi tematici şi în cadrul seminarelor de instruire continuă a judecătorilor în teritoriu care şi-au desfăşurat lucrările la Chişinău, Căuşeni, Comrat, Bălţi şi Cahul pe parcursul lunii aprilie curent.
Reieşind din dispoziţiile constituţionale, precum şi actele internaţionale, rezultă în mod firesc principiul votului universal care garantează fiecărui cetăţean dreptul de a alege şi de a fi ales fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială. În contextul acestor abordări, în cadrul seminarelor zonale, formatorii naţionali s-au expus asupra reglementărilor şi standardelor internaţionale a acestui drept, precum şi asupra drepturilor concurenţilor, observatorilor şi mass-media ca drept de acces la informaţie în cadrul alegerilor.
Importanţa instruirii judecătorilor în domeniul contenciosului electoral este determinată inclusiv prin prisma litigiilor electorale, participanţii la seminar avînd ocazia de a-şi aprofunda cunoştinţele şi de a dezbate chestiuni cu referire la procedura de examinare a acestor categorii de litigii. Fiind determinate de majoritatea divergenţelor ce ţin de realizarea drepturilor electorale de către cetăţenii Republicii Moldova, examinarea şi soluţionarea litigiilor electorale reprezintă unul dintre mijloacele principale de protecţie a drepturilor exclusiv politice de a alege şi de a fi ales. Asfel, reglementarea normativă a procedurii de examinare a acestor categorii de litigii prin intermediul instituţiei contenciosului electoral pare a fi nu numai admisibilă, dar şi cu certitudine justificată.
De asemenea, a fost abordată şi soluţionarea litigiilor de către organele electorale, în calitate de formatori fiind desemnaţi reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale Corina Borzin, Igor Vremea şi domnul Vasile Gafton.
Un rol important în edificarea şi consolidarea cunoştinţelor teoretice şi practice ale participanţilor în domeniul contenciosului electoral a avut-o jurisprudenţa CtEDO, cu referire la Articolul 3 al Protocolului nr.1 al Convenţiei pentru Drepturile şi Libertăţile Fundamentale ale Omului care reglementează obligaţia părţilor contractante de a organiza, la intervale rezonabile, alegeri libere cu vot secret, în condiţiile care să se asigure libera exprimare a opiniei poporului cu privire la alegerea corpului legislativ. Astfel, participanţii la seminare au avut ocazia de a trata tematica abordată cu referire la cazuri practice de soluţionare a acestor categorii de litigii în raport cu legislaţia electorală naţională prezentate de către formatorii naţionali selectaţi în acest sens. Au fost puse în discuţie şi Liniile Directorii cu privire la alegeri adoptate de către Comisia de la Veneţia în cadrul celei de-a 51-a Sesiuni Plenare din 2002 cu referire la organizarea alegerilor, procedura de votare, monitorizarea alegerilor, dar şi alte condiţii impuse în acest sens.
În cadrul seminarelor zonale de instruire au beneficiat 88 de judecători. La finele fiecărui seminar au fost înmînate certificate de participare care atestă instruirea acestora în acest domeniu.