La INJ, cei mai creativi tineri și-au ridicat premiile concursului republican de arte plastice „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță”

11. 05. 2023

Diversitatea, solidaritatea și spiritul european au fost cuvintele-cheie la festivitatea de decernare a premiilor finaliștilor concursului republican de arte plastice „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță”, ediția a IV-a. Acesta a fost organizat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, în parteneriat cu proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova” și Centrul de Drept al Avocaților.

Evenimentul de premiere a avut loc joi, 11 mai 2023, la Institutul Național al Justiției, iar cei mai talentați și creativi elevi din Republica Moldova și-au ridicat premiile concursului la care au participat 192 de lucrări ale tinerilor, cu vârsta cuprinsă între 11 și 21 de ani din școlile generale, gimnazii, licee, școlile de arte, centrele de excelență și colegiile de arte din toată țara.

„Prin acest concurs ne-am propus să atragem atenția asupra situației refugiaților și să promovăm o cultură a toleranței, a siguranței și a respectului reciproc în rândul copiilor și al tinerilor, să dezvoltăm empatia și să oferim o imagine mai clară a nevoilor migranților. Suntem mândri să vă spunem că munca voastră a depășit cu mult așteptările noastre. Creațiile sunt pline de culoare, de emoție și de forță creativă, fiecare lucrare fiind o expresie unică a viziunii voastre asupra tematicii abordate”, a declarat Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției.

La rândul său, Șefa ad interim al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Giulia Re, a menționat următoarele: „Statisticile recente arată că în prezent în Moldova sunt găzduiți peste 100 de mii de refugiați, dintre care 47 de mii sunt minori din Ucraina. Toți acești oameni au nevoie de hrană, adăpost, acces la servicii medicale primare și de urgență, școli, grădinițe și multe altele. Numărul de copii înscriși în concurs vorbește despre bunătatea, grija și dorința lor de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie. Acești tineri artiști au demonstrat o bună înțelegere a drepturilor, precum și a nevoilor de siguranță ale refugiaților și migranților”.

La festivitate, premianții au mai fost felicitați de Jana Costachi, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Olimpiada Spatari-Arbuz, Directoare a Școlii de arte plastice „A. Șciusev”, Oleg Palii, Director executiv al Centrului de Drept al Avocaților, și Valeriu Herța, membru al Juriului, Președinte al Asociației de Caligrafie Dacia, lector universitar la Facultatea de Arte Plastice și Design, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”.

La evaluarea creațiilor plastice, juriul format din reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova, ai Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Institutului Naţional al Justiţiei și ai Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, au ținut cont de realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicare a tehnicilor artistice, fiind desemnați câștigători pentru trei categorii de vârstă:

prima categorie (11-14 ani):

locul IDaria BEJAN, 13 ani, Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”;

locul IIDoina SANDULEAC, 12 ani, Școala de arte „Valeriu Poleakov”;

locul II – Damian GHIMPU, 14 ani, Școala de Arte Plastice pentru Copii, mun. Bălți;

locul IIIBianca BANDALAC, 14 ani, Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”;

locul IIIMihaela CHIRIAC, 14 ani, Școala de arte, s. Coșnița;

a doua categorie (15-17 ani):

locul IVictoria FORTUNA, 15 ani, Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”;

locul IIAlexandrina ROȘCA, 15 ani, Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”;

locul IIIMarius NENESCU, 16 ani, Școala de Arte Plastice „Alexei Șciusev”;

a treia categorie (18-21 de ani):

locul IIAlexandru LACHI, 18 ani, Școala de arte plastice, or. Șoldănești.

În cadrul evenimentului au fost decernate și premii speciale: Premiul special al Institutului Național al Justiției a ajuns la Tatiana MOCANU, 17 ani, Centrul de Creație „Luceafărul” din Cahul, iar Premiul special al Consiliului Europei – la Alea CORCODEL, 12 ani, Școala raională de arte plastice „Nicolae Moisei” din Telenești. În semn de apreciere a aptitudinilor manifestate în compozițiile din cadrul concursului, au fost acordate diplome de merit și altor 12 concurenți.

Concursul republican de arte plastice cu genericul „Casa mea e și casa ta: împreună în siguranță” s-a desfășurat în perioada februarie-mai 2023. Acțiunea se înscrie în șirul activităților realizate în baza Acordului de colaborare semnat de Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”. Astfel, în cadrul parteneriatului stabilit, au fost organizate mai multe expoziții de desene și trei ediții ale concursului republican de arte plastice: „Justiție – eu te văd așa” (2017), „Drepturile copiilor” (2021) și „Generația Egalității” (2022).