Vineri, 12 mai, la Institutul Național al Justiției (INJ), s-a întrunit juriul etapei a doua a concursului republican de arte plastice „Justiție – eu te văd așa”. Destinat elevilor din şcoli generale, licee, gimnazii, scoli și studiouri de arte, concursul este organizat, în comun, de INJ și Școala de arte plastice „A. Șciusev” din Chișinău.
Comisia de jurizare a fost formată din Vasile Sâtari, prodecan al Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova, maestru în arte, Natalia Vîhocenco, profesor la Școala de arte plastice pentru copii „A. Șciusev”, Veaceslav Bachițchii, profesor la Liceul academic de arte plastice „Igor Vieru” și la Școala de arte plastice pentru copii „A. Șciusev”, Boris Talpă, șeful Centrului de Informații Juridice de la Institutul Național al Justiției, Valentina Conțescu, consilierul Directorului INJ.
Criteriile de care au ținut cont jurații la evaluarea creațiilor și alegerea câștigătorilor au fost: realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicarea tehnicilor artistice. Astfel, din cele 97 de lucrări admise în etapa finală a competiției, au fost aleși câștigătorii primelor trei locuri în fiecare categorie de vârstă, iar în semn de apreciere a aptitudinilor creatoare manifestate în compozițiile prezentate la expoziția-concurs, membrii comisiei de jurizare au decis să fie acordate diplome de merit și altor 13 concurenți.
Ceremonia de decernare a premiilor concursului va avea loc pe 1 iunie, la ora 12.00, consacrată Zilei Internaționale a Copilului. Pe lângă premierea învingătorilor, vor fi oferite și premii speciale – de popularitate, pentru lucrarea care va primi cele mai multe voturi din partea beneficiarilor și vizitatorilor INJ, și un premiu acordat de Ambasada SUA în Republica Moldova.
Amintim că lansarea concursului a avut loc pe 27 ianuarie curent la Școala de arte plastice pentru copii „A. Șciusev” din Chișinău. Unul dinte scopurile concursului este de a informa elevii despre rolul și importanţa justiției în societate. Elevii cu vârsta cuprinsă între 11 şi 17 ani au fost invitați să prezinte lucrări artistice care să reflecte justiţia văzută de ei, cum şi-o închipuie sau cum cred ei că aceasta ar trebui să fie.