Cei mai creativi și talentați copii din Republica Moldova au venit joi, 1 iunie, de Ziua Internațională a Copilului, la Institutul Național al Justiției pentru a-și ridica premiile concursului republican de arte plastice „Justiție – eu te văd așa”.
La începutul acestui an, Institutul Național al Justiției, în colaborare cu Școala de arte plastice pentru copii „Alexei Șciusev”, a lansat un concurs destinat elevilor din şcoli generale, licee, gimnazii, scoli și studiouri de arte. Menirea acestei acțiuni a fost de a informa elevii despre rolul și importanţa justiției în societate, de a promova cultura și valorile estetice și de a susține interesul elevilor la autoexprimare prin intermediul artelor plastice. Participanții cu vârsta cuprinsă între 11 şi 17 ani au fost invitați să prezinte lucrări artistice care să reflecte justiţia văzută de ei, cum şi-o închipuie sau cum cred ei că aceasta ar trebui să fie.
Festivitatea de lansare a concursului a avut loc pe 27 ianuarie, la Școala de arte plastice pentru copii „Alexei Șciusev” din Chișinău la care au luat parte elevii și profesorii școlii. În cadrul acesteia, Boris Talpă, șeful Centrului de informații juridice al Institutului Național al Justiției, judecător detașat, a vorbit, pe înțelesul copiilor, despre rolul și importanța justiției în societate, astfel încât aceștia să cunoască mai multe despre ceea ce înseamnă justiție.
Concursul s-a desfășurat în două etape. Compozițiile primite în perioada 15 martie – 1 aprilie 2017 au fost supuse unui proces de preselecție pentru a putea fi incluse în expoziția-concurs. Ca rezultat, în etapa finală au fost admise 97 de lucrări. Pe parcursul lunii mai, creațiile artistice au fost expuse pe holurile Institutului Național al Justiției în așteptarea anunțării câștigătorilor.
Evaluarea creațiilor şi alegerea câștigătorilor au fost determinate de către un juriu format din reprezentanți ai Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, ai Liceului academic de arte plastice „Igor Plămădeală”, ai Școlii de arte plastice pentru copii „Alexei Șciusev” şi ai Institutului Naţional al Justiţiei. Criteriile de care au ținut cont jurații au fost: realizarea lucrării conform genericului concursului, originalitatea ideii, creativitate și aplicarea tehnicilor artistice.
Juriul a desemnat câștigătorii pentru două categorii de vârstă:
prima categorie (11-14 ani):
locul I – Anna Petruli, Școala de arte plastice pentru copii din Dubăsari,
locul II – Valeria Golovinova, Școala de arte plastice pentru copii din Bălți,
locul III – Anastasia Țurcan, Școala de arte „V. Poleacov” din Chișinău;
a doua categorie (15-17 ani):
locul I – Anna Sedlețcaia, Liceul Teoretic „M. Grecu” din Chișinău,
locul II – Sergiu Ciochină, Școala de arte plastice din Nisporeni,
locul III – Cătălin Culiuc, Școala de arte plastice din Edineț.
În semn de apreciere a aptitudinilor creatoare manifestate în compozițiile din cadrul expoziției-concurs, au fost acordate diplome de merit și altor 13 concurenți. Organizatorii au oferit și un premiu special - „Simpatia publicului INJ” – obținut de Lilya Martân de la Liceul Teoretic „M. Grecu” din Chișinău pentru lucrarea „Legea care protejează!”
La festivitate, laureații au fost felicitați de către Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, și Olimpiada Arbuz-Spătari, Directorul Școlii de Arte Plastice pentru copii „Alexei Șciusev”, care au menționat numărul mare al participanților la concurs și ingeniozitatea copiilor în oglindirea tematicii propuse: cum văd ei justiția.
Acțiunea a făcut parte dintr-un șir de activități realizate în baza Acordului de cooperare între INJ și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, care a fost semnat la 15 decembrie 2016 de către directorii celor două instituții – Diana Scobioală și Olimpiada Arbuz-Spătar.