Nouă formatori INJ, potențiali tutori naționali ai Programului HELP al CoE

11. 12. 2020

Timp de două zile, în perioada 9-10 decembrie curent, nouă formatori ai Institutului Național al Justiției au participat la un curs internațional de instruire online pentru a deveni tutori certificați ai Programului european pentru educația în domeniul drepturilor omului pentru profesioniștii din domeniul juridic (HELP) al Consiliului Europei. Activitatea a întrunit specialiști din domeniul juridic selectați de INJ și de alți parteneri naționali din rețeaua HELP, precum și profesioniști din alte state membre ale Consiliului Europei.

Evenimentul a început cu o adresare de bun venit din partea Directoarei INJ, Diana Scobioală, care a vorbit despre experiența Institutului Național al Justiției în lansarea a zece cursuri HELP adaptate la legislația Republicii Moldova.

Sesiunile de instruire care au urmat au fost livrate de Eva Pastrana, șefa Unității HELP a Consiliului Europei, Diana Scobioală, punct focal HELP, tutore național, precum și de experții din cadrul Unității HELP a Consiliului Europei – Ana Medarska-Lazova, Douglas Maxwell, Lilian Apostol și Ana-Maria Telbis.

În cadrul activității participanții au aflat cum să adapteze programele-model HELP la ordinea juridică națională și să dezvolte cursuri proprii folosind metodologia HELP, materialele de curs model, instrumentele și resursele disponibile pe platforma e-learning, precum și metodele interactive de formare. Cei care vor finaliza cu succes cursul ToT vor fi incluși în lista formatorilor HELP certificați de Consiliul Europei.