Seminar Eficientizarea procesului penal prin interacţiunea dintre profesii

03. 12. 2010

Este cel de al treilea seminar cu această tematica organizat în colaborare cu Misiunea Norvegiană de Experţi pentru Promovarea Supremaţiei Legii în Moldova pentru judecători, procurori şi avocaţi.

Participanţii la seminar au fost salutaţi de Ecaterina POPA, şef Secţie instruire continuă a INJ, şi Helle GULSETH, expert NORLAM, avocat.
 
În cadrul primei zile, Jogeir NOGVA, expert NORLAM, procuror, a pus în discuţie aspecte relevante ale precedentului judiciar, menţionînd despre importanţa jurisprudenţei CtEDO şi a celei naţionale pentru instanţele de judecată. Denis ARCUŞA, consultant juridic local, NORLAM, a prezentat modalitatea de căutare a celor mai importante hotărîri ale CtEDO traduse în limba română prin intermediul Programului HUDOC de pe website-ul Curţii Europene pentru Drepturile Omului.
 
Cu referire la tematica înscrisă în prima zi de seminar, experţii Misiunii NORLAM Helle GULSETH, avocat, şi Knut Jostein SAETNAN, procuror, au abordat subiecte ce ţin de accesul la materialele unui dosar şi privind citirea declaraţiilor martorului în şedinţa de judecată.
 
Cea de a doua zi a seminarului a fost consacrată abordării delicvenţei juvenile. În calitate de coordonator proiecte, Protecţia Copilului (UNICEF Moldova), Sorin HANGANU a prezentat situaţia copiilor aflaţi în conflict cu legea, în special a celor care ajung în închisoare. Au fost abordate probleme ce ţin de: • Sistemul justiţiei juvenile; • Eficienţa aplicării pedepsei cu închisoarea; • Criminalitatea în sistemul de justiţie juvenilă; • Aşteptarea unei sentinţe în perioada aflării în detenţie; • Termenul rezonabil necesar soluţionării unei cauze în care sunt implicaţi copiii şi abordarea medierii în asemenea cauze; • Durata pedepselor pentru copii. În acest context, participanţii au fost informaţi despre activitatea UNICEF, priorităţile şi direcţiile de activitate în viitor a acestei organizaţii în Republica Moldova.
 
Dag BRATHOLE, şeful Misiunii NORLAM, judecător, şi Helle GULSETH, expert NORLAM, avocat, au prezentat fenomenul justiţiei juvenile prin prisma jurisprudenţei şi convenţiilor internaţionale, menţionînd despre importanţa aplicării acestora, făcînd referire şi la modul de soluţionare a cazurilor cu implicarea minorilor în Norvegia.  
 
Au fost abordate şi alte subiecte, precum: • Referatul de probaţiune presentenţială; • Drepturile copilului; • Detenţia preventivă; • Limbajul aplicat în cazul audierii unui minor.
 
Vasile ROTARU, lector superior la USM, formator naţional în domeniul justiţiei juvenile, a relatat despre aspectele generale privind alternativele în justiţia juvenilă şi aplicarea alternativelor în cazul acestui sistem.
 
În vederea aprofundării cunoştinţelor participanţilor a fost aplicat lucrul în grup şi exerciţii practice.
 
La finele seminarului au fost înmînate certificate de participare.