Timbre cu desenele copiilor pe teme juridice de la concursurile organizate de INJ și Școala de arte plastice „A.Șciusev” vor circula în întreaga lume

08. 12. 2023

Două mărci poștale, plicul „prima zi” și ștampilele speciale „Desene ale copiilor” și „Declarația Universală a Drepturilor Omului – 75 de ani” au fost lansate vineri, 8 decembrie 2023, la Institutul Național al Justiției. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Î.S. „Poșta Moldovei” în cadrul campaniei mondiale ONU dedicată aniversării Declarației Universale a Drepturilor Omului și are drept scop promovarea valorilor fundamentale ale drepturilor omului. Emisiunile filatelice sunt bazate pe desenele copiilor de la concursurile republicane de arte plastice cu tematici din domeniul justiției organizate de Institutul Național al  Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev” în colaborare cu Consiliul Europei și Centrul de Drept al Avocaților.  

La eveniment au participat parteneri instituționali și de dezvoltare ai INJ, copii ale căror desene au servit drept prototipuri pentru respectiva serie de mărci, elevi ai Liceului Teoretic „Orizont”, filiala Buiucani, profesori, reprezentanți și audienți ai INJ etc.

„Tinerii artiști au adus în prim-plan perspective unice și sensibile asupra unor teme juridice, oferindu-ne și nouă, maturilor, o posibilitate să fim parte a imaginației și a viziunii lor asupra lumii. Prin intermediul mărcilor poștale, copiii devin ambasadori ai drepturilor omului și ne amintesc că trebuie să ascultăm vocea tinerei generații, să le protejăm drepturile și să încurajăm gândirea critică în legătură cu subiecte de importanță globală”, a declarat, în deschidere, Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției.

În cadrul lansării au mai vorbit Violeta Cojocaru, Administratoare interimară a Î.S. „Poșta Moldovei”, Falk Lange, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Bea Ferenci, Șefă a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului în Moldova, Oxana Gumennaia, Adjuncta Avocatului Poporului, și Oleg Palii, Director executiv al Centrului de Drept al Avocaților. În mesajele lor au fost reflectate multiple aspecte ale contextului și a fost subliniată relevanța colaborării, a creativității și a educației juridice în promovarea drepturilor omului. Elevii, ale căror desene au fost selectate, de asemenea, au fost invitați să-și împărtășească impresiile și inspirația din spatele operelor lor.

Mărcile poștale bazate pe desenele: „Vama Palanca, 2022”, de Marius Nenescu, 16 ani, și „Generația Egalității a diverselor popoare”, de Bianca Bandalac, 13 ani, au fost tipărite într-un tiraj de 100 000 de exemplare fiecare. Pe plicul „prima zi”, obliterat cu ștampila „prima zi”, sunt timbrele emisiunii și două desene ale elevelor Loredana Temciuc, 15 ani, și Ariadna Raileanu, 15 ani. Tirajul plicului „prima zi” este de 200 de exemplare. Î.S. „Poșta Moldovei” a creat și o stampilă specială pentru a marca 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

La sfârșitul evenimentului, toți doritorii au aplicat ștampilele speciale pe întregul poștal confecționat cu această ocazie.