„Regimul de protecție a ariilor protejate: aspecte de investigare și examinare a infracțiunilor de mediu”: tematica unei noi școli de vară pentru formatorii INJ și reprezentanții autorităților de mediu

22. 07. 2022

Institutul Național al Justiției și EcoContact continuă seria de activități dedicate promovării și asigurării unei justiții de mediu corecte și eficiente. În perioada 18-21 iulie 2022, un grup de formatori INJ și reprezentanți ai autorităților de mediu au participat la școala de vară cu genericul „Regimul de protecție a ariilor protejate: aspect de investigare și examinare a infracțiunilor de mediu”.

Programul de instruire a fost deschis de către reprezentanți ai instituțiilor partenere și invitați oficiali: Vasile Melnic, șef cabinet, Ministerul Mediului, Ecaterina Popa, director interimar, Institutul National al Justiției, Cristina Rotaru-Radu, director, Institutul Național al Magistraturii din România, Viorica Bîscă, director executiv, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării. Vorbitorii au menționat despre importanța corelării cadrului normativ și al celui procedural în materie de dreptul mediului și dezvoltarea capacităților de aplicare a normelor în vederea diminuării comiterii infracțiunilor de mediu și a aplicării corecte în procedurile de investigare și examinare a cazurilor.

Evenimentul s-a desfășurat la Tulcea, România, cu participarea experților din România: dr. Remus Jurj, profesor la Universitatea Maritimă din Constanța, dr. Vasile Drăghici, profesor, procuror la Parchetul Curții de Apel Constanța, și din Republica Moldova: Victor Dumneanu, șef adjunct al Inspectoratului pentru protecția mediului, Dorin Poverjuc, director adjunct al Agenției Moldsilva, precum și formatorii INJ pe segmentul vizat.

Subiectele abordate de experții moldoveni și români în cadrul sesiunilor de formare au vizat normele de reglementare și clasificare a ariilor protejate de stat din Republica Moldova, aspectele practice privind depistarea și investigarea contravențiilor și a infracțiunilor ecologice în ariile protejate potrivit legislației române și moldovenești, prezentarea cursului HELP al Consiliului Europei „Mediul ambiant și drepturile omului”, pilotat de Institutul Național al Justiției, etc.

Totodată participanții au avut posibilitatea să viziteze Rexervația Biosferei Delta Dunării, fiind interesați de latura practică ce ține de cercetarea la fața locului în cazul comiterii contravențiilor și a infracțiunilor ecologice.

Școala de vară a fost organizată de AO EcoContact și Institutul Național al Justiției,  în parteneriat cu Ministerul Mediului, în cadrul proiectului „O justiție verde pentru un mediu protejat și comunități durabile în Republica Moldova”, coordonat de Tatiana Echim, manager de proiect, și implementat cu suportul Suediei.