Accesul femeilor la justiție în țările din Parteneriatul estic

14. 02. 2017

Pe 9 februarie curent, Consiliul Europei a organizat la Strasbourg, Franţa, o reuniune cu genericul „Îmbunătățirea accesului femeilor la justiție în țările Parteneriatului Estic”. Evenimentul a avut loc în cadrul realizării a două proiecte – „Dialog regional privind reforma judiciară în țările Parteneriatului Estic” şi „Îmbunătățirea accesului femeilor la justiție în cinci țări ale Parteneriatului Estic” – ambele implementate de către Consiliul Europei și Uniunea Europeană în colaborare cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina şi Belarus.

Profesioniști în domeniul juridic din toate cele cinci țări ale Parteneriatului estic (Belarus are statut de observator) au analizat rezultatele obținute și instrumentele elaborate pe parcursul desfășurării proiectului „Îmbunătățirea accesului femeilor la justiție”. Ei au împărtășit bunele practici și lecțiile învățate în materie de îmbunătățire a accesului femeilor la justiție în Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Activitatea a avut scopul să faciliteze înţelegerea de către participanţi a modului în care accesul femeilor la justiție poate consolida şi perfecționa calitatea activității sistemului judiciar.

Reuniunea s-a desfășurat în două sesiuni plenare, cu dezbateri concentrate pe următoarele subiecte: „Identificarea barierelor, remediilor și bunelor practici privind accesul femeilor la justiție” și „Rolul profesioniştilor din domeniul juridic în îmbunătățirea accesului femeilor la justiție și necesităţile de formare în domeniu”. Pe marginea acestor teme au vorbit experți internaționali, dar și naționali.

Din grupul moldovenesc sosit la Strasbourg a făcut parte și Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare a Institutului Național al Justiției. În luarea sa de cuvânt, dumneaei s-a referit la situația din Republica Moldova privind subiectul reuniunii și a împărtășit experiența INJ în organizarea activităților de formare pentru judecători, procurori și alți profesioniști din domeniul justiției care au în vizor tematicile combaterii violenței domestice, discriminării pe bază de gen, precum și excluderea prejudecăților față de femei și față de rolul acestora în societate.

De asemenea, dumneaei a evidențiat modulele cu tematici respective programate formărilor din anul curent: Drepturile omului (combaterea discriminării pe bază de gen, violența domestică), Infracţiuni contra persoanei (infracţiunile privind viața sexuală, examinarea cauzelor legate de violență în familie), Drept, psihologie și psihiatrie (combaterea prejudecăților față de femei).

La finele discursului, Alexandra Nica a vorbit despre repartizarea pe gen a audienților INJ, a judecătorilor și procurorilor în Republica Moldova, subliniind și numărul mai mare de femei decât cel al bărbaților care activează la Institutul Național al Justiției, inclusiv în funcții administrative.