A avut loc reuniunea membrilor Consiliului de coordonare a proiectului implementat în comun de PNUD și INJ

12. 07. 2018

Joi, 12 iulie 2018, a avut loc ședința ordinară a Consiliului de coordonare a proiectului PNUD „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, finanțat de Guvernul Danemarcii. Evenimentul a reunit reprezentanți ai instituțiilor beneficiare care au mandat în domeniile ce țin de drepturile omului, justiție penală, guvernare și anticorupție, inclusiv ai Institutului Național al Justiției – partenerul strategic și beneficiarul-cheie al proiectului.

În cadrul ședinței au vorbit Diana Scobioală, Directorul Institutului Național al Justiției, Alla Scvorțova, specialist programe PNUD Moldova, Evghenii Goloșceapov, coordonator programe PNUD Moldova, și Alexandru Cocîrță, managerul proiectului menționat. Dumnealor s-au referit la rezultatele înregistrate pe parcursul lunilor ianuarie-iunie 2018 și la perspectivele de implementare a următoarelor activități.

În intervenția sa, Directorul INJ a punctat activităţile efectuate în cadrul realizării proiectului, printre care simularea de procese ca metodă inovativă de formare profesională la INJ; elaborarea a trei cursuri noi de instruire la distanță care au fost integrate în programul de studii pentru viitorii judecători și procurori, iar în perspectivă, vor fi adaptate la necesitățile procurorilor și judecătorilor aflați deja în funcție și incluse în procesul de formare continuă. De asemenea, Diana Scobioală a vorbit despre rezultatele pozitive ale admiterii și testării electronice, precum și despre implementarea instrumentelor electronice pentru procesul de absolvire: selectarea aleatorie a subiectelor prin intermediul sistemului informațional, codificarea automatizată a lucrărilor, utilizarea borderourilor electronice etc.

Proiectul PNUD „Consolidarea capacităților tehnice ale instituțiilor naționale pentru protecția și promovarea drepturilor omului”, lansat în 2015 cu suportul financiar al Guvernului Danemarcii, are ca obiectiv major îmbunătățirea protecției drepturilor omului și a supremației legii prin consolidarea capacităților instituționale ale actorilor-cheie în relația cu justiția și grupurile vulnerabile.