CNPAC: copiii victime/martori ai infracțiunilor vor fi intervievați în conformitate cu criteriile internaţionale

26. 02. 2016
Institutul Naţional al Justiţiei, în parteneriat cu Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), va înmâna azi certificate de instruire primului grup de profesionişti care au încheiat cu succes un curs complet, în calitate de intervievatori în spații special amenajate a copiilor victime/martori ai infracțiunilor.
 
Șase psihologi și un jurist au reuşit să finalizeze cu succes cursul destinat intervievatorilor, ţinut de o echipă de experţi internaţionali cu experienţă vastă în domeniu. Cursul a inclus 12 zile de instruire (mai-septembrie 2015) și a implicat participanţii, timp de 6 luni, în procese penale în calitate de intervievatori. Modelul dat de instruire a intervievatorilor este recunoscut la scară internațională.
 
Este o premieră pentru Republica Moldova și participanţii la curs vor primi certificatele Institutului Naţional al Justiţiei, care confirmă că aceștia au urmat un curs complex în domeniul audierii în condiţii speciale a copilului victimă a infracţiunilor.
 
La eveniment sunt prezenţi formatorii internaţionali Nigel King din Marea Britanie şi Bert Groen din Olanda, reprezentanţi ai Institutului Naţional al Justiţiei, UNICEF și CNPAC.
 
Instituţia intervievatorului a fost introdusă în Codul de Procedură Penală acum doi ani şi a fost creată cu scopul de a ajuta copilul, într-o manieră prietenoasă, să expună informaţia pertinentă cazului investigat.
 
Menţionăm că Intervievatorul este persoana invitată într-un proces penal de către organul competent, pentru a intermedia audierea minorului victimă/martor al infracţiunii în condiţiile art. 110din CPP RM. Sarcina intervievatorului este de a adapta procedura audierii, în cadrul procesului penal, la specificul copiilor cu statut de victimă/martor al infracţiunii, de a favoriza procesul de ascultare şi obţinere a informaţiei relevante cazului investigat şi, totodată, urmăreşte asigurarea respectării interesului superior al copilului.
 
Acest eveniment a fost organizat în cadrul proiectului „Intervievarea structurată a copiilor victime/martori din Republica Moldova” finanţat de către UNICEF Moldova şi Fundaţia OAK.