Continuarea colaborării

24. 01. 2011

Titlul de mai sus exprimă în totalitate esenţa întrevederii doamnei Anastasia Pascari, Directorul Institutului Naţional al Justiţiei, cu Sara Lum, rezidentul Oficiului Consilierului Juridic al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Anume acesta a fost laitmotivul discuţiilor, ele, de fapt, încadrîndu-se perfect în practica de conlucrare întru consolidarea capacităţilor profesionale ale viitorilor judecători şi procurori, cît şi a celor în exerciţiul funcţiunii, ale formatorilor.

Oaspetele a menţionat relaţiile stabile şi durabile între Oficiu şi Institut, faptul constituind o bază solidă, temeinică pentru continuarea asistenţei Guvernului SUA în domeniile deja demarate, dar şi pentru implementarea unor proiecte noi în cadrul Programului de susţinere a instruirii iniţiale şi continue a judecătorilor şi procurorilor, a altor participanţi la înfăptuirea justiţiei, cît şi de formare a formatorilor.

În acest sens, pentru anul 2011 se preconizează consolidarea aptitudinilor audienţilor Institutului privind prezentarea cauzelor în instanţă, fiind un proiect important şi vast început în 2010. Totodată, vor fi selectaţi procurori în scopul formării lor în domeniul respectiv şi implicaţi ulterior în procesul de instruire a viitorilor specialişti. La formarea acestor formatori vor contribui experţi din Statele Unite, care se vor afla în Republica Moldova în lunile iunie – iulie curent. Studiile, deprinderile practice la capitolul dat vor fi consolidate vizual şi prin folosirea unui film de simulare a întregului proces de prezentare a dosarului în instanţa de judecată, realizat în cadrul Institutului, care urmează a fi ajustat, perfecţionat cu suportul Oficiului Consilierului Juridic al Ambasadei SUA.

Implementarea procesului de instruire la distanţă este un alt domeniu important şi de perspectivă. Astfel, în Republica Moldova va veni un expert din SUA, care va analiza la faţa locului situaţia, urmînd să elaboreze ulterior un proiect cu propuneri concrete de aplicare a unei atare modalităţi de perfecţionare a cunoştinţelor teoretice şi practice.

Pentru procurori, mai bine zis, pentru conducătorii organelor procuraturii se va organiza un curs de instruire în domeniul managementului administrării. La fel, întru elaborarea unei asemenea programe de instruire va fi implicat un expert din SUA.

Tot anul acesta, timp de o săptămînă, procurorii şi judecătorii, alături de reprezentanţii Centrului pentru combaterea traficului de fiinţe umane, vor avea posibilitatea să audieze un curs de lecţii ce ţin de crimele cibernetice, susţinute cu suportul unor experţi din SUA.

Doamna Anastasia Pascari a mulţumit Guvernului, Ambasadei SUA, inclusiv prin intermediul energic şi profesionist al Oficiului Consilierului Juridic, pentru suportul divers acordat Republicii Moldova şi, implicit, Institutului Naţional al Justiţiei, în domeniul implementării bunelor practici de instruire a judecătorilor şi procurorilor, de formare substanţială a formatorilor. Dumneaei a dat asigurări că Institutul se va implica activ în procesul de organizare şi desfăşurare a acţiunilor preconizate, aşa încît acestea să fie cît mai utile, cu rezultate durabile.

La întrevedere au mai participat domnul Veaceslav Didâc, director executiv-adjunct, şi doamna Eugenia Chistruga, şefa secţiei formare formatori şi relaţii internaţionale, INJ.