Cooperarea instituțională între curțile supreme francofone și sistemul francez de recuperare a produsului infracțional

25. 11. 2016

„Cooperarea instituțională între curțile supreme francofone și sistemul francez de recuperare a produsului infracțional” este genericul cursului inițiat de Institutul Național al Justiției în colaborare cu Ambasada Franței în Republica Moldova și Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Evenimentul de azi are ca scop favorizarea cunoașterii reciproce a sistemelor juridice și îmbunătățirea colaborării judiciare internaționale.

La deschidere au fost prezenți Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Franceze în țara noastră, Pascal Vagogne, și Directorul INJ, Diana Scobioală.

Sesiunile de instruire, ai căror beneficiari sunt judecători și asistenți judiciari de la Curtea Supremă de Justiție, vor fi ținute de formatorul Mona Popescu Boulin, magistrat de legătură în cadrul Ambasadei Republicii Franceze la București cu competențe pentru Republica Moldova și România.

În cadrul cursului de formare continuă vor fi puse în discuție subiecte privind organizarea și funcționarea Curții franceze de casație, a Asociației curților de casație din țările ce utilizează limba franceză și la care Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova este parte, precum și aspecte privind sistemul francez de recuperare a produsului infracțional.

În context, menționăm că expertul Mona Popescu Boulin a făcut prezentări privind actorii și instrumentele juridice europene de asistență penală în cadrul unui seminar care a avut loc ieri, 24 noiembrie, la Institutul Național al Justiției. La programul de instruire au participat audienții INJ – candidați la funcții de judecători și de procurori.