Direcții de colaborare pentru capacitarea autorităților de aplicare a legii în cazurile de femicid și violență digitală, discutate între INJ și ANPCV

10. 06. 2025

Directoarea Institutului Național al Justiției, Ramona Strugariu, s-a întâlnit luni, 9 iunie 2025, cu directoarea generală a Agenției Naționale de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și Violenței în Familie (ANPCV), Viorica Țîmbalari.

Întrevederea a avut ca obiectiv principal schimbul de opinii privind formarea profesională a autorităților de aplicare a legii în domeniul infracțiunilor motivate de prejudecățile în bază de gen și violență digitală. Părțile au discutat despre utilitatea elaborării unui program de capacitare a profesioniștilor din sistemul de justiție, care să trateze investigarea și judecarea infracțiunilor/contravențiilor motivate de prejudecată, inclusiv femicidul. S-a subliniat importanța unei formări integrate a tuturor actorilor implicați în lanțul justiției penale – polițiști de sector, ofițeri de urmărire penală, procurori, judecători și avocați – într-o abordare coordonată care să asigure o înțelegere comună a aspectelor procedurale și de substanță specifice acestor infracțiuni.

Crearea unui corp de formatori specializați, pregătiți la Institutul Național al Justiției care să asigure implementarea în cascadă a instruirilor în grupuri mixte a fost un alt subiect al discuțiilor. Dialogul a vizat și necesitatea extinderii programelor către domeniul civil, în special referitor la litigiile care implică relația părinte-copil în contextul violenței domestice. S-a evidențiat relevanța conștientizării fenomenului violenței online și a măsurilor de protecție specifice acestui tip de agresiune, precum și utilitatea unui mecanism de monitorizare pe termen mediu și lung pentru evaluarea impactului programelor de instruire.

Întrevederea s-a desfășurat în contextul modificărilor legislative privind motivele de prejudecată, includerea termenilor „violența împotriva femeilor” și „femicid”, precum și al identificării unor lacune în recunoașterea și tratarea cazurilor cu motivație de gen.