Drepturile femeilor: accesul la justiție și accedere în profesia juridică

05. 04. 2016

În zilele de 5 și 6 aprilie curent, un grup de judecători și procurori participă la seminarul „Drepturile femeilor și accesul lor la justiție. Accedere în profesia juridică”, organizat la Institutul Național al Justiției, cu suportul Consiliului Europei în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului femeilor la justiție în cinci țări din Parteneriatul Estic”.

Experții care asigură sesiunile de instruire sunt Diana Scobioală, Director executiv al INJ, doctor habilitat în drept, conferențiar universitar, formator INJ, Olga Dorul, doctor în drept, conferențiar universitar, formator INJ, Iustina Ionescu, expert în domeniul antidiscriminării, Corina Voicu, director al Direcției legislație, documentare și contencios din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii din România, și Raluca Popa, manager de program, Departamentul de Egalitate, Unitatea de Egalitate de Gen de la Consiliul Europei.

La deschidere, Diana Scobioală a menționat importanța organizării unor astfel de formări  în contextul în care Republica Moldova continuă să fie condamnată de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din cauza violenței aplicate față de femei și a violenței domestice. „Cele trei instruiri preconizate să se desfășoare la INJ vor finaliza cu o conferință regională la care vor participa reprezentanți ai celor cinci state ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaijan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina), grupul-țintă fiind judecători, procurori și reprezentanți ai instituțiilor care gestionează problemele ce țin de nediscriminare și drepturile omului într-o societate democrată”, a adăugat Directorul executiv al INJ.
 
Subiectele abordate pe parcursul programului de formare continuă vor fi Accesul la justiție și drepturile femeilor; Standardele internaționale și exemple din practica judiciară; Jurisprudența CtEDO în materia drepturilor femeilor; Norme privind accesul la justiție prevăzute de Convenția de la Istanbul (Convenția Consiliului Europei pentru revenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice); Accederea femeilor în profesia juridică.
 
Pentru a oferi o dimensiune practică acestei sesiuni de instruire, organizatorii au programat și două ateliere de lucru: „Accesul la justiție pentru victimele violenței bazate pe gen – violența sexuală” și „Accesul la justiție pentru victimele violenței bazate pe gen – violența domestică”.
 
Evenimentul se înscrie în Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană pentru anii 2014-2016.