Evaluarea riscurilor de coruptibilitate în sistemul judiciar

09. 07. 2009

Astăzi la INJ s-a desfăşurat Conferinţa „Consolidarea integrităţii sistemului judiciar din Republica Moldova prin evaluarea riscurilor de corupţie şi implementarea planurilor de integritate”, organizată în cadrul Proiectului Comun al Comisiei Europene şi Consiliului Europei împotriva Corupţiei, Spălării Banilor şi Finanţării Terorismului în Republica Moldova (MOLICO 2006-2009), cofinanţat de Comisia Europeană, Agenţia Suedeză pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (SIDA) şi Consiliul Europei.

Evenimentul finalizează şirul de activităţi desfăşurate în vederea implementării Planului de integritate – un instrument de analiză a punctelor vulnerabile faţă de corupţie în instituţiile publice.

Proiectul a demarat cu instruirea la Institutului Naţional al Justiţiei în anul 2007 a 11 formatori INJ în domeniul evaluării riscurilor de coruptibilitate şi integrităţii. Au urmat un şir de activităţi în vederea elaborării Planului de integritate în 51 instanţe judecătoreşti din ţară, precum şi în cadrul INJ.

Pe parcursul acestei perioade preşedinţii şi vicepreşedinţii instanţelor judecătoreşti din ţară, sub egida Consiliului Superior al Magistraturii, au fost asistaţi metodologic de Sandra BLAGOJEVICI şi Roman PRAH, experţi notorii ai CoE, care activează în cadrul Agenţiei de Prevenire a Corupţiei din Slovenia.

În cadrul conferinţei au fost prezentate rezultatele implementării metodologiei de evaluare a riscurilor la nivelul instanţelor judecătoreşti şi INJ.

Pînă în luna septembrie curent, experţii CoE vor definitiva Raportul naţional final privind evaluarea riscurilor de coruptibilitate, ulterior urmînd să demareze procesul de implementare a Planurilor de integritate.

Participanţii la conferinţă au fost salutaţi de Veaceslav DIDÂC, director executiv adjunct al INJ, Nicolae CLIMA, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii şi Cornel-Virgiliu CĂLINESCU, expert anticorupţie în cadrul Proiectului MOLICO.