Eveniment de încheiere a cursului HELP „Alternative la detenție”

30. 09. 2020

Astăzi, 30 septembrie 2020, s-a desfășurat online evenimentul de încheiere a cursului HELP „Alternative la detenție”. Cursul, demarat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Programul European al Consiliului Europei pentru formarea juriștilor în domeniul drepturilor omului, a fost ajustat în conformitate cu ordinea juridică națională pentru un grup variat de beneficiari: judecători, procurori, colaboratori ai instanțelor judecătorești, consultanților procurorului, precum și avocaților care acordă asistență juridică garantată de stat din Republica Moldova.

La eveniment, organizat în contextul celebrării celei de-a 70-a aniversări a Convenției europene a drepturilor omului, au luat cuvântul William Massolin, Șeful Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, și Diana Scobioală, Director al Institutului Național al Justiției, coordonator național al Programului HELP. Dumnealor s-au referit, printre altele, la buna cooperare stabilită între instituțiile pe care le conduc, precum și la importanța cursului menit să dezvolte cunoștințele justițiarilor privind esența, reglementarea și modul de aplicare a măsurilor de detenție.

În cadrul evenimentului, au mai vorbit Ana Medarska-Lazova, coordonatoare de proiect HELP, Consiliul Europei, Mona Popescu-Boulin, viceprocuror, Procuratura din Bordeaux, Franța, consultant internațional al Consiliului Europei, Ana Saliuk, manager de program al Consiliului Europei, precum și tutorele Tatiana Ciaglic, șefa Secției e-Instruire din cadrul Centrului de Resurse Juridice al INJ, formator național HELP.

Pe lângă rezultatele obținute și impresiile cursanților despre formarea la distanță, au fost abordate subiecte privind procesul de implementare a cursului.

În total, 28 de participanți au promovat cursul fiind certificați de Programul HELP al Consiliului Europei.

Cursul electronic „ Alternative la detenție”, cu durata de 40 de ore de instruire, s-a desfășurat pe Platforma de instruire la distanță HELP, în perioada aprilie-iunie 2020. Activitatea de instruire este al zecelea curs organizat de INJ prin intermediul Programului HELP, fiind parte a proiectului Consiliului Europei „Promovarea unui sistem de justiție penală bazat pe respectarea drepturilor omului în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Norvegiei.