Finalizarea seminarului de formare a formatorilor

23. 05. 2011

Recent, la Institutul Naţional al Justiţiei şi-a încheiat lucrările seminarul de formare a formatorilor naţionali iniţiat pentru judecători şi procurori în vederea instruirii privind însuşirea unor aptitudini metodologice de predare, elaborare şi organizare a unor seminare eficiente în domeniul reformei şi practicii legislative.  

Participanţii la seminar au fost salutaţi de doamna Anastasia Pascari, Directorul Institutului Naţional al Justiţiei, domnul Ruslan Grebencea, coordonator de program în domeniul drepturilor omului al Consiliului Europei, şi experţii britanici domnii David Perry şi James Sandham, care au apreciat pozitiv actualitatea şi oportunitatea organizării unui asemenea seminar, luînd în consideraţie necesitatea perfecţionării atît a judecătorilor, cît şi a procurorilor, în vederea însuşirii unor aptitudini reuşite de predare a cunoştinţelor.
Pe parcursul celor cinci zile, participanţii la seminar s-au bucurat de oportunitatea de a explora experienţa valoroasă a celor doi experţi din Marea Britanie, avocaţi cu o experienţă nu numai în domeniul lor profesional, dar şi în ceea ce priveşte instruirea profesioniştilor.
Modalităţi şi tehnici de predare şi însuşire, de atragere a atenţiei auditoriului, de verificare a rezultatelor însuşirii au luat amploare în contextul subiectelor abordate în cadrul acestui seminar, iniţiind astfel o metodă eficientă de sporire a abilităţilor de instruire a participanţilor.
Prezentările experţilor britanici axate pe regulile de bază, stilurile şi organizarea unei instruiri, planificarea şi evaluarea acesteia, aspectele problematice şi modalităţile de soluţionare a acestora, au oferit o viziune complexă asupra cadrului metodologic de predare, avînd ca finalitate înţelegerea aptitudinilor necesare efectuării acestei activităţi. De asemenea, participanţilor le-a fost prezentat manualul de lucru pentru formare elaborat de către experţi cu referire la stilurile principale de formare, piramida instruirii, forma de proprietate asupra activităţii de organizare şi alte metode de formare activă.
Programul de formare a participanţilor a însumat şi exerciţii practice menite să aprofundeze cunoştinţele acestora.
La finele seminarului participanţilor le-au fost înmînate certificate care atestă instruirea în acest domeniu.
Menţionăm că evenimentul a fost organizat de INJ în colaborare cu Consiliul Europei şi Uniunea Europeană în cadrul „Programului Comun al Consiliului Europei şi Uniunii Europene privind susţinerea democraţiei în Moldova” şi este al doilea seminar de acest gen organizat la INJ.