INJ: atelier de artă dedicat Zilei Mondiale a Refugiatului

21. 06. 2023

Marcată pe 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiatului a fost celebrată anul acesta în mod inedit: copiii refugiaților alături de reprezentanți ai autorităților naționale, ai misiunilor diplomatice și ai societății civile s-au reunit la un atelier de artă în curtea Institutului Național al Justiției.

Organizat în parteneriat cu proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova”, evenimentul a urmărit sensibilizarea, conștientizarea și atragerea atenției asupra drepturilor, nevoilor și provocărilor pe care le au refugiații din țara noastră.

În cadrul atelierului au luat cuvântul Giulia Re, Șefă ad interim a Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, Ecaterina Popa, Directoare interimară a Institutului Național al Justiției, E.S. Marko Shevchenko, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în Republica Moldova, Jana Costachi, Secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Vasile CUȘCA, Secretar de stat al Ministerului Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova, Oxana Gumennaia, Adjunctă a Avocatului Poporului, Svetlana Jioară, Directoare de programe la Centrul de Drept al Avocaților, Katherine Lampe, ofițer pentru protecția copilului de la Înaltul Comisariat pentru refugiați al Națiunilor Unite, și Abdurashid Saidov, beneficiar de protecție temporară în Republica Moldova. Vorbitorii au transmis mai multe mesaje de apreciere a curajului milioanelor de oameni care au fost nevoiți să fugă din țara de origine și a dorinței lor de a se integra în societățile care i-au adăpostit. De asemenea, au fost menționate eforturile autorităților naționale în asigurarea protecției drepturilor omului pentru refugiați.

Sub îndrumarea artistei Valeria Barbas, participanții au pictat genți din bumbac cu vopsele acrilice, pentru ca ulterior să fie oferite familiilor din Republica Moldova care și-au deschis casele pentru refugiați. Pe parcursul evenimentului, în curtea INJ au răsunat poezii și cântece în interpretarea copiilor refugiați din Ucraina, Siria, Angola, Burundi. Atmosfera a fost întreținută și de un grup de elevi ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu" din Chișinău care au delectat audiența cu muzică instrumentală.