Investigarea eficientă a cazurilor de tortură și rele tratamente

14. 04. 2016
La Institutul Național al Justiției continuă seria de instruiri dedicate Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și organizate în parteneriat cu Consiliului Europei în cadrul proiectului CoE „Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova”, cu suportul financiar al Guvernului Danemarcei.
 
De data aceasta, pe 14 aprilie curent, are loc seminarul cu genericul „Investigarea eficientă a cazurilor de tortură și rele tratamente în temeiul art. 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, la care participă judecători și procurori din republică.
Trainingul a început cu mesajele de salut ale Svetlanei Novac, Director executiv adjunct al Institutului Național al Justiției, și ale Jose-Luis Herrero, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, care au reiterat importanța formării profesionale de calitate a judecătorilor și procurorilor pentru o mai bună funcționare a sectorului justiției în general.
 
Participanții sunt instruiți de experți străini – Eric Svanidze, consultant al CoE, și Alexandra Lancranjan, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 2 București, România. Acestora li s-a alăturat și formatorul național – Ion Caracuian, procuror, șef al Secției combatere tortură de la Procuratura Generală a Republicii Moldova.
 
Temele discutate în cadrul seminarului vizează investigarea în corespundere cu jurisprudența națională și cu cea a Curții Europene a Drepturilor Omului a cazurilor de tortură, a tratamentelor inumane și degradante. Subiectele incluse pe agenda cursului le puteți vedea aici.
 
Mâine, 15 aprilie, un alt grup de judecători și de procurori va participa la un seminar de formare continuă cu tematica respectivă.