Judecătorii CtEDO în vizită la INJ și CSJ

11. 04. 2022

Curtea Europeană a Drepturilor Omului, spiritul promovat de acest înalt for judiciar și jurisprudența consecventă în afirmarea valorilor Convenției Europene au fost elemente centrale ale întâlnirii audienților Institutului Național al Justiției cu judecătorii CtEDO din partea Republicii Moldova și a Republicii Azerbaidjan – Diana Sârcu și Lətif Hüseynov. Evenimentul a avut loc azi, 11 aprilie 2022.

În deschidere, Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, și-a exprimat convingerea că tematica abordată va trezi curiozitatea viitorilor judecători și procurori, care trebuie să țină cont de drepturile și libertățile fundamentale ale omului și de hotărârile emise de Curtea de la Strasbourg atunci când vor investiga sau examina cazuri concrete.

Întrunirea s-a desfășurat sub formă de dialog despre experiența profesională, influența activității anterioare în mandatul de judecător la CtEDO, utilitatea opiniilor separate, mecanismele compensatorii în cazul încălcării drepturilor garantate de Convenție, modalitatea de sporire a încrederii societății în justiție etc.

Tot azi, la sediul Curții Supreme de Justiție, au avut loc și discuții între judecătorii CtEDO și magistrații și asistenții CSJ. Judecătorii naționali au fost interesați de subiecte ce țin de termenul rezonabil al unui dosar și independența judecătorului, urmările juridice și soarta dosarelor în care sunt implicate Federația Rusă și Transnistria după adoptarea Rezoluției CM/Res(2022)2.

Diana Sârcu, profesor universitar, doctor habilitat în drept internațional, a fost Directoarea Institutului Național al Justiției în perioada 2015-2021. În septembrie 2021, a fost aleasă de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei ca judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Moldova.

Lətif Hüseynov, profesor universitar, doctor habilitat în drept, membru al Comisiei Europene împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI), 2001-2007; membru al Comisiei de la Veneția, 2003-2016; membru al Comitetului Consultativ al Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, 2008-2014; președinte al Comitetului european pentru prevenirea torturii și a tratamentelor sau pedepselor inumane sau degradante (CPT) 2011-2015. Din 4 ianuarie 2017 este judecător al Curții Europene a Drepturilor Omului din partea Republicii Azerbaidjan.