La INJ se desfășoară sesiuni interactive de instruiri pentru participanții taberei YOUthACT

07. 07. 2021

Participanții taberei de vară „YOUthAct – Tinerii pentru Justiției” au venit azi, 7 iulie 2021, la Institutul Național al Justiției pentru a fi implicați în activități care să-i ajute să înțeleagă drepturile omului, mecanismele de protecție a acestora, precum și sistemul de justiție național.

Valentina Conțescu, șefa Direcției management instituțional a INJ, i-a familiarizat pe elevi cu modul de funcționare a unicului centru de formare a viitorilor judecători și procurori din țară, fiind proiectate și materiale informative video despre Institutul Național al Justiției și despre formarea pe cele trei dimensiuni: instruirea inițială, instruirea continuă și formare formatori. De asemenea, participanții taberei au făcut un tur al sălilor de studii în care sunt instruiți beneficiarii INJ.

În decursul zilei, pe lângă discuții cu reprezentanții Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, Ziarului de Gardă și Promo-Lex despre discriminare și rolul mass-media și al societății civile în apărarea drepturilor omului, tinerii au luat parte la un quest tematic bazat pe desenele concursului republican de arte plastice pentru elevi „Drepturile copiilor”, organizat de Institut și Școala de arte plastice „A. Șciusev”, în perioada februarie-mai 2021. Fiind într-o misiune de căutare a mesajelor transmise în creațiile artistice, aventura i-a ajutat pe adolescenți să descopere atât drepturi care se regăsesc în Convenția ONU pentru drepturile copilului, cât și drepturi inventate, dar foarte dorite de copii, cum ar fi dreptul la mamă, dreptul la prietenie, dreptul la vise etc.

Inspirați de picturile expuse pe holurile Institutului și ghidați de un artist profesionist, tinerii și-au etalat creativitatea pentru a ilustra un drept în cadrul atelierului „Justiție prin artă”.

La tabăra de vară „YOUthAct – Tinerii pentru Justiției”, care se desfășoară în perioada 5-9 iulie 2021, participă 28 de liceeni din Criuleni, Cimișlia, Comrat și Soroca, cu potențial de leadership, dornici să cunoască, să găsească soluții și să acționeze pentru respectarea drepturilor omului. Inițiativa se înscrie în proiectul „Consolidarea eficienței și accesului la justiție în Moldova”, implementat de PNUD Moldova cu suportul Suediei, fiind organizată în parteneriat cu Institutul Național al Justiției.