Lecție publică privind violența sexuală și vernisarea expoziției „Nu dați vina pe haine!”, organizate la INJ

29. 11. 2023

În contextul campaniei internaționale „16 zile de acțiuni împotriva violenței în bază de gen”, Institutul Național al Justiției, Centrul de Drept al Femeilor (CDF) și Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA) au organizat miercuri, 29 noiembrie 2023, o lecție publică și o expoziție-document despre fenomenul violenței sexuale cu genericul „Nu dați vina pe haine!”. Acțiunile, adresate audienților INJ, au urmărit combaterea stereotipurilor de blamare a victimei abuzului sexual și spulberarea mitului că agresiunea sexuală este provocată de victimă.

„Institutul Național al Justiției se angajează să ofere formări judiciare de calitate, care presupun nu doar activități conform planurilor de instruire, ci și implicarea viitorilor judecători și procurori în acțiuni extracurriculare, cum ar fi aceste evenimente de sensibilizare. Suntem convinși că, investind în educație și conștientizând existența problemelor pe acest segment, putem avea un viitor fără violență”, a accentuat, la inaugurarea expoziției, Eugenia Graur, specialist principal în Secția didactico-metodică și formare formatori.

„Datele IMAGES 2015 au arătat că 42% dintre bărbați și 26% dintre femei consideră că dacă o femeie este violată, înseamnă că ea a făcut ceva ca să ajungă în această situație. Sunt cifre îngrijorătoare ce descurajează victimele să raporteze cazurile de abuz. Prin activitatea CDF, inclusiv prin astfel de evenimente de sensibilizare de propunem să aducem schimbarea la nivel de sistem. Atunci când un polițist, un judecător, sau un procuror va aplica măsurile de protecție necesare în baza legii, vom ști că a schimbat nu doar viața unei femei, ci și a copiilor ei, și viețile altor sute de supraviețuitoare”, a menționat Angelina Zaporojan-Pîrgari, directoare executivă CDF.

„Stereotipurile de gen stau la baza oricărei forme de violență. Dacă vorbim de violența sexuală, dăm vina pe haine, dacă este violența fizică, femeile o percep ca pe o problemă personală, nemaivorbind de comunitate, care învinovățește tot femeia. Din păcate, cu greu conștientizăm gravitatea fenomenului, până nu suntem afectați personal, mai ales acum, când putem vedea cum violența se extinde și în mediul online. Pentru ca femeile să înceapă a raporta sunt necesare servicii și să aibă încredere în specialiștii ce au rolul de a le acorda ajutor, fără a re-victimiza”, a declarat Violeta Terguță, analistă programe pe violența în bază de gen, UNFPA Moldova.

O uniformă școlară, o pereche de blugi și un hanorac, o pijama – sunt doar câteva dintre hainele pe care le purtau femeile și fetele din Republica Moldova când au fost agresate, abuzate sau hărțuite sexual. Zece ținute însoțite de istoriile victimelor sunt etalate în holul Institutului cu scopul de a sparge stereotipurile și prejudecățile precum că femeile au fost agresate din cauza vestimentației.

Vernisarea expoziției a fost succedată de o lecție publică susținută de avocata și formatoarea INJ, Arina Țurcan-Donțu. În discuții cu audienții INJ, dumneaei a abordat subiecte privind specificul violenței sexuale și al violenței în bază de gen, demontarea miturilor și a clișeelor, formele violenței sexuale și modalitățile de asigurare a protecției drepturilor victimelor violenței sexuale sau ale violenței în familie.

Conform analizelor Biroului Național de Statistică, în Republica Moldova șapte din zece femei din mediul rural și șase din mediul urban suferă de cel puțin o formă de violență, iar peste 63% dintre femeile și fetele cu vârsta între 15-65 ani, au fost supuse cel puțin unei forme de violență pe parcursul vieții lor, din partea unui membru al familiei.