Managementul timpului și al calității serviciilor judiciare

12. 10. 2016

Gestionarea timpului judiciar și managementul instanțelor de judecată este o tematică necesară pentru dezvoltarea profesională a judecătorilor aflați în funcții. Astfel, în vederea eficientizării activității judecătoriilor și a calității actului de justiție, Institutul Național al Justiției (INJ), în parteneriat cu Consiliul Europei (CoE), desfășoară, azi, 12 octombrie, seminarul pentru judecători „Managementul timpului și al calității serviciilor judiciare. Instrumente CEPEJ și implementarea lor în activitatea cotidiană a judecătorului”.

„Domeniul e unul foarte actual, având în vedere schimbările legislative și de organizare a instanțelor de judecată, domeniu care vizează nu doar instruirea continuă a judecătorilor participanți la seminar, dar și cea inițială a audienților INJ”, a punctat, la începutul trainingului, Alexandra Nica, șefa Direcției instruire și cercetare. „Chiar am organizat pentru ei un concurs de rapoarte conform documentelor elaborate de Comisia Europeană pentru Eficienţa Justiţiei (CEPEJ), iar premianții, selectați de CoE, vor intervieva justițiabilii din anumite instanțe-pilot în care sunt implementate metodologia și instrumentele elaborate de CEPEJ”, a adăugat dumneaei.

Formatorii programului de instruire – Andrei Negru, dr. hab. în drept, conferențiar la Universitatea de Stat din Moldova, Dorel Musteață, judecător, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Lilia Grimalschi, șefa Secției expertiză juridică de la Curtea Constituțională, și Petru Balan, avocat, – vor aborda următoarele subiecte: evaluarea calității justiției; aplicarea metodologiei și a instrumentelor elaborate de CEPEJ privind gestionarea timpului judiciar; rolul judecătorului la gestionarea timpului judiciar; monitorizarea şi evaluarea duratei procedurilor judiciare; analiza duratei procedurilor judiciare prin prisma jurisprudenţei CtEDO etc.

În viitorul apropiat vor avea loc încă patru seminare cu această tematică: două destinate judecătorilor și alte două – șefilor secretariatelor instanțelor de judecată.

Activitățile sunt parte a Proiectului „Consolidarea eficienței justiției și acordarea sprijinului profesiei de avocat în Republica Moldova” implementat prin intermediul Cadrului Programatic de Cooperare al Uniunii Europene și al Consiliului Europei.