Reprezentanții Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, într-o vizită de documentare la Institutul Național al Justiției

01. 02. 2024

Recent a fost lansat proiectul „Susținerea Ministerului Justiției și a reformei din sectorul justiției”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD). Fiind la etapa de documentare, experții OECD se întâlnesc cu autoritățile naționale care au un rol semnificativ în procesul amplu de transformări în domeniul justiției din țara noastră.

Joi, 1 februarie 2024, reprezentanții proiectului - Daniel Quadbeck, Chloe Lelievre, Francesco Alfonso, Martyna Wanat, Ana Skrjabina și Rodica Secrieru s-au întâlnit cu Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa. La discuții au mai luat parte Olga Marandici, consilieră a Directorului INJ, șefă a Secției relații internaționale, și Ion Bocan, șef al Secției instruire continuă.

În cadrul întrevederii, dialogul s-a concentrat pe modul de funcționare și importanța Institutului Național al Justiției în consolidarea unui sistem judiciar eficient și transparent în virtutea îndeplinirii condiționalităților pentru aderare la UE. În acest sens, Ecaterina Popa a vorbit despre pregătirea judiciară a beneficiarilor INJ, abordările de instruire și necesitățile de consolidare în continuare a procesului de formare inițială și continuă. De asemenea, a fost exprimată utilitatea unui studiu comprehensiv care ar viza rolul absolvenților INJ care au fost angajați în sistemul judiciar.

Discuțiile bilaterale au vizat și subiecte ce țin de performanța și capacitatea sistemului judiciar, independența sistemului de justiție, cariera judecătorilor, încrederea în sistemul de justiție etc.

Proiectul OECD „Susținerea Ministerului Justiției și a reformei din sectorul justiției în Republica Moldova”, cu o durată de implementare de 36 de luni, cuprinde două componente esențiale: 1. analiza în ansamblu a justiției din Republica Moldova și consolidarea capacităților Ministerului Justiției și ale altor actori din sistem; 2. evaluarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.