Standarde naţionale şi internaţionale în domeniul antidiscriminării

19. 09. 2013

Astăzi, Institutul Naţional al Justiţiei, în colaborare cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului (OHCHR), a organizat un training de 2 zile de instruire continuă a judecătorilor şi procurorilor– Standarde naţionale şi internaţionale în domeniul antidiscriminării.

Instruirea este monitorizată de către Cluade Cahn, consilier pentru drepturile omului la OHCHR şi Anna Lungu, consultant naţional pentru drepturile omului la OHCHR.

Pricipala abordare în cadrul seminarului este subiectul antidiscriminării.

Iniţial, problema antidiscriminării a fost pusă în discuţie prin anii ’50 ai secolului trecut, în SUA, iar prin anii ’70 a ajuns în centrul atenţiei întregii societăţi americane. Ulterior, subiectul a fost preluat şi în alte state, în special - cele europene. Uniunea europeană a adoptat, în acest sens, două directive: Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială (ICERD) şi Convenţia internaţională privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeii (CEDAW).

Despre conţinutul acestora, dar şi alte prevederi din legislaţia respectivă europeană, a relatat Claude Cahn.

Dumnealui a vorbit despre egalitate şi nediscriminare, despre funcţionarea acestor drepturi şi utilizarea lor în cazuri individuale, a precizat care sunt formele discriminării şi procedurile de stabilire/infirmare a discriminării.

Un alt formator -  Raisa Botezatu, ex-judecător la CSJ, expert în domeniul drepturilor omului, a menţionat importanţa instruirii în cauză şi aplicabilitatea ei în instanţele de judecată. Care sunt elementele unui caz de discriminare şi cum deduci inferenţele de discriminare, comutarea sarcinii probei, combaterea discriminării deduse -  au fost subiectele care au provocat discuţii relevante.

În a doua parte a seminarului, Andrei Lungu, avocat în cadrul Institutului pentru drepturile omului din Moldova (IDOM), a vorbit despre adjudecarea cazurilor, proceduri, provocări şi dificultăţi la implementarea jurisdicţiilor naţionale.

Anna Lungu şi Raisa Botezatu au realizat un atelier de lucru pentru analiza studiilor de caz, iar Claude Cahn a reprezentat jurisprudenţa CtEDO în cazuri de discriminare.

Mâine, 20 septembrie, cei prezenţi vor continua subiectul discuţiilor şi vor veni cu remedii pentru discriminare, cu invocări de standarde internaţionale şi regionale, dar şi comentarii concludente.

În calitate de formatori vor evolua Veaceslav Balan, analist de programe, drepturi ale omului şi egalitate de gen de la UN Women, precum şi cei din prima parte a seminarului - Anna Lungu, Claude Cahn, şi Raisa Botezatu.