O nouă generație de audienți își vor face studiile la INJ

13. 11. 2023

La Institutul Național al Justiției a fost lansat, la 13 noiembrie 2023, un nou curs de formare inițială a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror. Dintre cei 45 de audienți care au promovat cu succes examenul de admitere, 30 vor face studii pentru a candida la funcția de judecător, iar 15 – la funcția de procuror. Procesul de instruire va începe la 16 noiembrie 2023, conform Planului de formare inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror.

La festivitatea moderată de Directoarea interimară a Institutului Național al Justiției, Ecaterina Popa, au participat conducătorii-cheie ai instituțiilor din sectorul justiției, corpul diplomatic al ambasadelor României și SUA în Republica Moldova, audienți și formatori INJ.

În alocuțiunea sa, Ecaterina Popa, a menționat următoarele: „Scopul formării inițiale a viitorilor judecători și procurori este esențial: pregătirea unei generații care să reprezinte coloana vertebrală a justiției garantând astfel statul de drept în societatea noastră. Pe parcursul a 18 luni cât durează cursul de instruire a candidaților la funcțiile de judecător și de procuror vom încuraja un studiu intens, bazat pe simulări de procese și experiențe practice care să ofere ample posibilități de dezvoltare. Vă îndemn, dragi audienți, să vedeți această oportunitate de învățare ca pe o cale către o justiție echitabilă, transparentă și conformă exigențelor de integrare europeană. Fiecare efort depus în această instituție va contribui la continuarea procesului de reformă inclusiv pentru atingerea obiectivului de aderare la UE”.

„Reforma justiției și lupta împotriva corupției nu sunt doar simple slogane, dar angajamente de țară, asumate în procesul de integrare europeană. Din aceste considerente, vă îndemn să fiți onești și să vă ghidați întotdeauna de spiritul și litera legii. Sistemul justiției are nevoie de judecători și procurori pregătiți și determinați să contribuie la schimbările în justiție”, a subliniat Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în intervenția sa.

În cadrul ceremoniei, cu mesaje de felicitare și îndrumare către audienți au mai venit Ion Munteanu, Procuror General interimar, Viorica Puica, Președintă interimară a Curții Supreme de Justiție, Ovidiu Viorel Năftănăilă, prim-colaborator al Ambasadei României în Republica Moldova, Brett Rose, Director al Secției justiție penală și aplicarea legii din cadrul Ambasadei SUA în Republica Moldova, Diana Rotundu, Președintă a Consiliului INJ, Angela Motuzoc, Președintă a Consiliului Superior al Procurorilor, Sergiu Caraman, Președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Viorel Ciobanu, Președinte al Comisiei pentru examenele de admitere 2023, și Ion Guzun, membru al Consiliului Superior al Magistraturii. De asemenea, la lansarea cursului de formare inițială au luat cuvântul reprezentanții noii generații de audienți ai Institutului Național al Justiției – Ana-Maria Eloi, candidată la funcția de judecător, și Andrei Dubceac, candidat la funcția de procuror.

Precizăm că, până în prezent, Institutul Național al Justiție a oferit sistemului de justiție 15 promoții de absolvenți: 227 de candidați la funcția de judecător și 321 – la funcția de procuror. La examenele de admitere din acest an au participat 109 concurenți, dintre care 73 de persoane s-au înscris la concurs pentru studii la funcția de judecător, iar 36 – pentru studii la funcția de procuror. În actuala sesiune de admitere la INJ, concurenții au susținut, în fața Comisiei de admitere, testul psihologic eliminatoriu, testul de specialitate (testul-grilă) și proba orală.