Viitorii și actualii judecători și procurori, în sala de judecată. Simulare de proces „Răspunsul statului la cazurile de TFU, din perspectiva echității, eficienței și centrării procesului penal pe victimă”

27. 10. 2022

Viitorii judecători și procurori, precum și judecători, procurori și avocați practicieni au fost implicați într-o simulare de proces având ca tematică „Răspunsul  statului la cazurile de trafic de ființe umane, din perspectiva echității, eficienței și centrării procesului penal pe victimă”. Evenimentul s-a desfășurat la INJ, în perioada 24-26 octombrie 2022, și a fost deschis de Ecaterina Popa, Directoare interimară a INJ, și Natalia Nicula, coordonator național la UNODC Moldova.

Activitatea a fost divizată în două părți: una teoretică și alta practică, fiind susținută de formatorii Institutului Național al Justiției: Arina Țurcan-Donțu, avocată, și Vitalie Budeci, judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

În prima zi participanții au fost familiarizați cu cadrul legislativ și instituțional privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane (TFU), tendințele în evoluția fenomenului TFU, calificarea juridică a acțiunilor infracționale, manipularea psihologică și profilul psiho-social al victimelor TFU etc. Au urmat apoi două zile în care beneficiarii sesiunilor de instruire au aplicat noile cunoștințe prin intermediul exercițiilor practice de simulare a unei cauze de trafic de ființe umane. Prin urmare, auditorii au fost antrenați în pregătirea rechizitoriului, întocmirea actului de transmitere a cauzei în judecată, simularea de proces a unei cauze de TFU, elaborarea pledoariilor, pronunțarea sentinței etc.

Simularea de proces a fost organizată de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu proiectul Agenției Națiunilor Unite pentru Combaterea Drogurilor și Criminalității (UNODC) „Deblocarea impunității traficanților și sprijinirea justiției pentru victimele traficului de persoane în Sud-Estul Europei (SEE).