Continuă instruirea online a beneficiarilor INJ

15. 05. 2020

Cursurile de formare profesională realizate online continuă la Institutul Național al Justiției. Joi, 14 mai 2020, s-au desfășurat concomitent patru activități de instruire continuă la care au participat judecători, procurori, asistenți judiciari și grefieri.

Atelierul de lucru „Drepturile victimelor infracțiunilor la reabilitare și compensare în context național (Legea nr. 137/2016)” a fost organizat de Institutul Național al Justiției în parteneriat cu Misiunea OSCE în Moldova, având în calitate de formatori pe Viorel Ciobanu, procuror în Procuratura Generală, Maria Ghervas, judecător la Curtea Supremă de Justiție, și Tatiana Catană, avocat. Agenda atelierului  a conținut următoarele subiecte: „Justiția restaurativă. Dreptul victimei la asistență și sprijin conform standardelor internaționale”, „Drepturile victimei (părții vătămate) în cadrul procesului penal”, „Norme de asistență și protecție aplicate unor categorii de victime”, „Atitudinea justițiarilor (polițiști, procurori, judecători, avocați) față de victime”, „Drepturile victimelor la remediere și compensare din partea statului a prejudiciului cauzat prin infracțiune”. De asemenea au fost analizate cazuri din practicile de procuror, de judecător și de avocat al victimei.

Identificarea și analiza reglementărilor în sectorul energetic, determinarea particularităților soluționării cauzelor din domeniul respectiv, precum și identificarea unor soluții privind aplicarea și interpretarea uniformă a legislației naționale pe acest segment au fost obiectivele seminarului „Particularitățile examinării litigiilor în sectorul energetic”. Participanții – judecători și procurori – au fost instruiți de către Violina Șpac, director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Călin Negura, șef al Direcției politici energetice din cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii; Maria Frunze, judecător, Judecătoria Chișinău (sediul Centru); Octavian Iachimovschi, procuror în Procuratura Anticorupție; Daniel Musteață, șef al Direcției expertiză de compatibilitate cu legislația europeană din cadrul  Centrului de Armonizare a Legislației.

Un alt seminar cu genericul „Managementul conflictelor” a fost organizat de Institutul Național al Justiției pentru judecători și procurori. Formatorii Academiei „Nicolae Dumitrescu” Diana Vrabie și Camelia Graur și-au propus să familiarizeze și să sensibilizeze cursanții în ceea ce privește metodele de prevenire a conflictelor printr-un model de comunicare eficient, bazat pe ascultare și comunicare exactă.

Asistenții judiciari și grefierii au fost beneficiarii atelierului de lucru „Dreptul administrativ. Reglementările noului Cod administrativ”. Formatorul INJ Nicolae Fală, profesor universitar ULIM, avocat BAA „Corect”, a explicat reglementările Codului administrativ așa încât participanţii să dezvolte abilități privind aplicarea tehnicii de subsumare a situaţiilor concrete în prevederile Codului administrativ și să realizeze acte procesuale în procedura contenciosului administrativ

Menționăm că, pe parcursul stării de urgență instituite din cauza pandemiei de coronavirus, Institutul Național al Justiției, în cadrul formării continue, a realizat 18 webinare, fiind instruiți 357 de judecători, procurori, asistenți judiciari, grefieri și consultanți ai procurorilor. Totodată, continuă să fie în derulare alte nouă cursuri de instruire la distanță, prestate atât pe platforma ILIAS a INJ, cât și pe platforma HELP a CoE, la care au aplicat peste 600 de solicitanți.