Un eveniment de amploare care a îmbinat dimensiunea juridică și cea istorică a reunit audienți din ambele promoții, formatori și angajați ai Institutului Național al Justiției.
Un eveniment de amploare care a îmbinat dimensiunea juridică și cea istorică a reunit audienți din ambele promoții, formatori și angajați ai Institutului Național al Justiției.
Perspectivele deschise de noul Plan de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova vor facilita dezvoltarea în cadrul Institutului Național al Justiției a unor programe de formare care să corespundă atât cerințelor acquis-ului comunitar, cât și nevoilor concrete ale sistemului judiciar național în contextul aspirațiilor europene ale țării noastre.
Institutul Național al Justiției a fost vizitat de delegația Organizației Europene de Drept Public, condusă de Președintele Consiliului director EPLO – prof. Spyridon Flogaitis. Discuțiile au evidențiat arii de interes comun pe segmentul formării judiciare, conturând mai multe posibilități de colaborare.
Vizita a urmărit familiarizarea cu activitatea și misiunea ERA și dezvoltarea unui dialog privind necesitățile de formare a profesioniștilor din domeniul dreptului.
Un eveniment de amploare care a îmbinat dimensiunea juridică și cea istorică a avut loc joi, 13 martie 2025, la Institutul Național al Justiției. Lecția publică despre independența justiției și statul de drept, susținută de ex-Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a fost urmată de lansarea cărții „Ruperea blestemului”, al cărei autor, procurorul Cătălin Ranco Pițu, a semnat rechizitoriul în Dosarul Revoluției.
La Institutul Național al Justiției a avut loc, miercuri, 12 martie 2025, întrevederea Directoarei INJ, Ramona Strugariu cu reprezentanții Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE): Vera Strobachova-Budway, șefă a Unității de guvernanță economică, și Erlin Agich de la Biroul Coordonatorului activităților economice și de mediu.
Marți, 11 martie 2025, Directoarea Institutului Național al Justiției, Ramona Strugariu, i-a primit în vizită pe reprezentanții Institutului Basel pentru Guvernanță din Elveția: Peter Wilson, șef de program, Centrul Internațional pentru Recuperarea Activelor (ICAR), Lala Zinkevych, manager de program, și Teodora Matei, responsabilă de program, Centrul Internațional pentru Recuperarea Activelor Moldova. Din partea Institutului, la ședință a participat și Ecaterina Popa, șefă a Direcției instruire și cercetare.
Institutul Național al Justiției și Școala de arte plastice „Alexei Șciusev”, în parteneriat cu Proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova: faza II”, anunță ediția a VI-a a concursului republican de arte plastice „Prin artă combatem dezinformarea #AdevărDespreMigrație #TânăraGenerațieȘtie”.
La ședința Consiliului Institutului Național al Justiției care a avut loc astăzi, 14 februarie 2025, s-a desfășurat proba de interviu pentru suplinirea funcției vacante de director INJ. La această etapă au fost admise candidatele Ramona Victoria Strugariu și Natalia Balaban, însă ultima s-a retras din concurs.
Miercuri, 12 februarie 2025, a avut loc lansarea noului Plan de Acțiune al Consiliului Europei pentru Republica Moldova – un document de programare strategică pentru perioada 2025-2028 care vizează alinierea legislației, a instituțiilor și a practicilor țării noastre la standardele europene în domeniile drepturilor omului, democrației și statului de drept.
Joi, 13 martie 2025, Institutul Național al Justiției va găzdui lansarea de carte „Ruperea blestemului. Revoluția Română din decembrie 1989”, autor Cătălin Ranco Pițu – procurorul care a semnat rechizitoriul în Dosarul Revoluției.
Institutul Național al Justiției anunță prelungirea concursului pentru ocuparea funcției vacante: specialist principal, Secția instruire inițială din cadrul Direcției instruire și cercetare (1 funcție perioadă nedeterminată).
Institutul Național al Justiției, în temeiul calității de membru-observator al Rețelei Europene de Formare Judiciară (EJTN), oferă beneficiarilor săi oportunitatea de a participa la activitățile de instruire organizate de această rețea.
Institutul Naţional al Justiţiei din Republica Moldova și Şcoala de arte plastice „A. Șciusev”, mun. Chişinău, în parteneriat cu Proiectul Consiliului Europei „Consolidarea protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților din Republica Moldova: faza II”, anunță ediția a VI-a a Concursului republican de arte plastice „PRIN ARTĂ COMBATEM DEZINFORMAREA #AdevărDespreMigrație #TânăraGenerațieȘtie”.
Materialele pentru studiu individual au fost suplinite cu trei titluri noi pentru sprijinirea judecătorilor și profesioniștilor din domeniul juridic în aplicarea eficientă a instrumentelor legale ale UE în jurisdicțiile lor.
Biblioteca Institutului Național al Justiției și-a îmbogățit fondul de carte cu ediția revăzută și actualizată a CODEX-ului CONSTITUȚIONAL, în două volume, publicată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene, în parteneriat cu Centrul de Drept Constituțional și Instituții Politice din cadrul Facultății de Drept a Universității din București, Ministerul Justiției al României și Ministerul Justiției al Republicii Moldova.
Stimați beneficiari ai INJ,
Vă invităm să vă înregistrați la cursurile e-learning prestate pe platformele de instruire la distanță ILIAS a INJ și HELP a CoE.