Obligația pozitivă a statului în temeiul art. 2 și 3 din CEDO

22. 03. 2016
Pe 21 martie curent, Institutul Național al Justiției a găzduit un nou seminar dedicat Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). De această dată accentul a fost pus pe obligația pozitivă a statelor-părți la Convenția europeană în temeiul articolelor 2 și 3 din CEDO.
 
Evenimentul a fost deschis de către dna Diana Scobioală, Director executiv al INJ, și dl Jose-Luis Herrero, Șef al Oficiului Consiliului Europei la Chișinău, care au salutat prezența experților și a participanților – judecători și procurori – și au subliniat necesitatea dezvoltării profesionale în domeniu a celor din urmă în vederea continuării reformelor în sectorul justiției și a diminuării numărului condamnărilor Republicii Moldova la Curtea de la Strasbourg.
 
Participanții au fost instruiți de către experți ai Consiliului Europei – Juan Carlos da Silva, judecător din Spania, și Kanstantsin Dzehtsiarou, lector superior în drept la Universitatea din Liverpool, Marea Britanie, precum și de Diana Scobioală, formator național, conferenţiar universitar, doctor habilitat în drept.
 
În cadrul seminarului, divizat în patru sesiuni („Obligația pozitivă a statelor membre potrivit Convenției Europene a Drepturilor Omului”, „Obligația pozitivă a statelor membre în temeiul art. 2 din CEDO: protecția dreptului la viață”, „Obligația pozitivă a statelor membre în temeiul art. 3 din CEDO: interzicerea torturii”, „Obligația pozitivă a statelor membre: perspectiva Moldovei”), au fost abordate mai multe subiecte pe care le puteți vedea aici.
 
Azi, 22 martie, un alt grup de judecători și procurori participă la programul de instruire privind obligația pozitivă a statelor membre ale CEDO în temeiul articolelor 2 și 3 din Convenție.
 
Activitățile sunt organizate de către Institutul Național al Justiției și Consiliul Europei în cadrul proiectului CoE „Susținerea reformei justiției penale în Republica Moldova”, finanțat de Guvernul Danemarcei.